Културни институции

Културен календар

Фестивали

Легенди

Поверия
 
   

Местният Фестивал на Терликастартира в Дъждовница през 2006 г. по инициатива на Арт движение КРЪГ и млади творци от различни европейски страни с подкрепата на Община Кърджали и маркира малкото селце Дъждовница върху културната карта на България. През 2006 г. за фестивала е изплетен терлик, дълъг 3,5 м от 18 кг вълна, който е показан по-късно в световноизвестния експозиционен ExCell център в Лондон. През 2007 г. участниците във фестивала изяждат 4-метрова торта във форма на терлик, която тежи 300 кг. Водеща на втория фестивал е младата японка Моюру Мацумае от Токио.

За третия фестивал е изграден паметник във форма на терлик, в който минаващите през селото пускат монети за късмет. За четвъртия фестивал художници от Германия и Франция създават обща живописна творба с огромна цветна фигура на плетяща жена.

Очакват се нови трансформации на терлика през всяка следваща година. Фестивалът на Терлика прави Дъждовница известна и споменавана в десетки телевизионни репортажи, медийни публикации, както и в повече от 20 сайта на различни езици. Акцентът, поставен върху тази проста, но пъстра част от домашното облекло на село – терликът, всъщност придава значимост на многоцветната нишка, която може да се преобразува до безкрайност.

Скъсаният терлик не се хвърля от селската къща, а се разплита и преплита от местните жени в нови и нови комбинации като символ на безкрайността на самия живот (виж тук). 

Фестивалът на Терлика цели да привлече вниманието към малките села, като поставя необичаен акцент върху връзката между древните и днешни култове. Напр. култът към дъжда (вплетен в името на селото), култът към камъка (скалите наоколо имат имена и винаги има истории или свещенодействия, свързани с тях – Алан кая, Дам кая), и култовете, изпълнявани в множеството непроучени наоколо тракийски ниши и светилища. Траките са селско население, което обитава малки села с прости жилища и стопански сгради, заобиколени с дворове. Така че селската среда е истинската връзка с древността. Хиперболизираната роля на селския Терлик в новата празнична обредност в Дъждовница вече привлича хора от други райони на България и младежи от Европа, които идват първо тук, преди да хванат стандартния маршрут към доминиращите Перперикон и Татул, за да видят странната мистерия, свързана с новите превъплъщения на Терлика.

Така чрез новия празник се търси „ефекта на пилигримството” – да се мотивират туристите да посетят повече от 1 обект в Източните Родопи. Фестивалът на Терлика е опит за маркиране на нов маршрут: Кърджали – Дъждовница – Утробата с акцент върху живата среща с духа и традициите на  Източните Родопи.

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.