Културни институции

Културен календар

Фестивали

Легенди

Поверия
 
   

Провежда се ежегодно от 2001 г. насам. Замисълът  на  фестивала   е  да  се    свърже  с общоевропейската  идея за съхраняване на богатото   разнообразие на културното наследство и да  се  превърне  в  своеобразен  мост, свързващ  миналото, настоящето и бъдещето на народите от  Балканите, Европа и  Азия.

В началото това беше театрален фестивал, но по-късно в него намериха място  и останалите сценични изкуства  -  музика, балет, танци.  През  2003 година Арт –фестивалът бе включен в Националния културен календар, в който  присъстват  не  повече  от  50  важни  събития за  годината.

Юнският  празник   се  превръща  в   интересно  развлечение, привличащо   любители  на изкуството  и   древността и е своеобразно рекламно лице на  Перперикон.

Международният фестивал на изкуствата “Перперикон” – организиран от Министерство на културата, Драматично – куклен театър “Димитър Димов” – гр. Кърджали, Община Кърджали, частни фирми и сдружения в условията на една мултикултурна и мултиетническа среда в гр. Кърджали и местността Джинтепе, където се намират останките от древния Перперикон и за първи път се провежда от 21 до 24 юни 2001г. Обединителната дата на лятното слънцестоене - 21 юни - е празнувана от всички религии и култури, населявали тези земи. Според някои изследователи именно в най-кратката нощ, в навечерието на този ден, са се провеждали пищните вакханалии в чест на бога на виното и веселието.  Фестивалът допринася за създаването на културна среда за всички жители на региона. В този контекст той насърчава сътрудничеството между творци и организатори в областта на театъра, както развитието на културните процеси, с оглед бъдещото интегриране на основата на общоевропейските културни ценности и с цел подпомагане на културния диалог и взаимно опознаване на етническите общности и балканските народи.

Именно фестивалът "Перперикон " бе домакин през 2004 г. на Първото международно изложение на туроператорски фирми - една от целите на неговото зараждане е популяризирането на културното наследство, подпомагането на културния диалог и взаимното опознаване на етническите общности и балканските народи. Но преди всичко фестивалът залага на нетрадиционно представяне на културно-историческото ни наследство със средствата на театъра и неговите гранични жанрове. Успешната формула е съчетаването на богатото историческо културно наследство с днешните постижения на българската култура и съизмерването й с европейските модели. За годините на своето съществуване фестивалът "Перперикон" спечели за своята кауза едни от най-интересните творци на българската култура и даде шанс на младите за старт в избраната от тях посока. Фестивалът продуцира създаването на собствен спектакъл и се грижи за неговата реализация.

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.