Културни институции

Културен календар

Фестивали

Легенди

Поверия
 
   

Цялата пещера е оформена буквално като женски полов орган и отговаря напълно на описаните от известния траколог проф. Александър Фол пещери-утроби. За уникалното съоръжение от времето на траките проф. Николай Овчаров пише, че точно на обед през нарочно изсечен процеп на тавана във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка.

Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата. Според изчисленията това са месеците януари и февруари. В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания.

Според древните автори именно в такъв орфически храм на остров Самотраки посветените неженени мъже извършвали своите сексуални обреди с тракийските момичета.

Съществува поверие, че който посети пещерата ще остане бездетен.

Може би именно мрачната мълва е помогнала все пак да се съхрани за науката този обект, загатващ за древните ритуали на населението, обитавало Свещената планина Родопа. А може би това е бил начинът, чрез който до това "свято, сакрално място" да бъдат допускани само посветените в мистицизма и тайнството на планината... Кой знае...

 

 

 

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.