Културно-историческо наследство

Природни забележителности

Пещери

Защитени територии

Религиозни храмове

Музеи и галерии

Архитектурни забележителности
 
   

Тракийска крепост „Исаклартепе /Исаков връх/" се намира на едноименното възвишение, 2 km източно (по път) и на 0.68 km източно по права линия от центъра на село Иванци. Високият скалист връх, на който е построена през VII- I в.пр.н.е., се нарича „Исаков връх“. За него има предание, че е свещено място, че е имало църква и гроб на знатен свещеник. Върхът е достъпен от запад и север, а от южната страна има отвесна скала. При разкопките през 1977 година е разчистена стената в продължение на 25 m, тя има полукръгла форма, издадена в средата към запад. Зидана от необработени камъни, споени с калов разтвор, дебелината и е около 2.2 m. В западния край стената е напълно разрушена.

На няколко пъти при изкопни работи, стената и помещенията са разрушавани, а водата от поройните дъждове е срутила също част от крепостта. Както при разкопките, така и по непроучения терен са събрани много фрагменти от глинени съдове, но не са открити подови замазки. В останките на тракийската крепост е намерена и мраморна плоча с изображение на Зевс. До крепостта се стига по асфалтов път, защото върху нея има изградена телевизионна кула. От върха се открива великолепна гледка към гр. Кърджали и вр. Вейката- най- южната точка на България.

Удобна е за посещение, намира се в близост до един от маршрутите за Перперикон. Може да се съчетае с посещение до “Каменната сватба” в с. Зимзелен.                                              

 

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.