Културно-историческо наследство

Природни забележителности

Пещери

Защитени територии

Религиозни храмове

Музеи и галерии

Архитектурни забележителности
 
   

Стартира изграждането на нов парк в централната част на града върху терените на бивши казарми. Проектът парк „Арпезос - Север” Бизнес парк – І и ІІ етап град Кърджали” ще се реализира до края на 2011 година. Финансирането,  близо 9 милиона лева, е по Оперативна програма  «Регионално развитие» на Европейския съюз.

Проектът е дело на  ландшафтен архитект Ганчо Бакалов  и колектив. В края на 2011 година Кърджали ще може да се похвали с нов централен парк, който ще придаде нов облик на града. Финансираната част от площта на парка е 64 дка от обща площ 320 дка.

Новият централен градски парк, ще допълни и обогати Зелената система на града и ще осъществи връзката със съществуващите и новопроектирани в близост зелени площи /Градска градина и парк “Арпезос - Юг”/.

С реализирането на този  проект ще се създаде  функционална и естетическа паркова среда, чрез която се осъществява градоустройствената връзка -  Градски център – главно обществено ядро на Парк “Арпезос Север”, а оттам и връзка с Парк “Арпезос Юг” и река Арда – градообразуващ фактор в центъра на града, обединяващ двете му части.
Парковото пространство ще има: Места за отдих; Детска зона, включваща в себе си три броя детски площадки за деца от различни възрасти; Изгледни площадки над „веждата” към основната територия на парка; Система от декоративни водни ефекти, както и паркинг на площ от 3, 66 дка.

В цялата територия на парка се осигуряват условия за достъп на хора с увреждания. В детските площадки са предвидени кътове за игра на деца с увреждания.

Вторият етап на проекта предвижда обществено ядро на парка, разработено като пространство посрещащо и изпращащо посетителите на парка от централната градска част през Градската градина, парковото пространство при Бизнес парка към парковата територия край реката и Парк “Арпезос Юг”.

Летният театър, за чието изграждане ще се търси допълнително финансиране извън проекта, е с места за 1300 зрители. Проектирано е и езеро с площ около 5200 м2, като силен паркообразуващ елемент, чието изграждане също ще е със средства извън проекта.Градина на тупиарията ще бъде една от атракциите на тази част от парка.

Предвижда се и алея, която прави връзката на Градската градина, Бизнес парка, пешеходния мост и пасарелката над река Арда, и е крайно необходима за жителите на квартал „Възрожденци”.

Още снимки »

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.