Културно-историческо наследство

Природни забележителности

Пещери

Защитени територии

Религиозни храмове

Музеи и галерии

Архитектурни забележителности
 
   

"Пазар на производителите - Кърджали" ЕАД е изграден с предоставяне на безвъзмездна помощ по Специалната предсъединителна програма на Европейския съюз за развитието на земеделието и селските райони в РБългария – САПАРД. Общата стойност на инвестицията е 8 590 790 лева без ДДС, като 50 %  е размерът на безвъзмездната субсидия, която е получена от страна на Агенция САПАРД.

Общината вложи допълнително около 600 хил.лв. за временен пазар и подобекти от околната инфраструктура – улици, стълбища, отводняване.

Новият пазар беше построен за година и половина и пуснат в експлоатация в края на 2007 г.

Новият пазар е разположен на площ от 23 декара. Има места за продажба на плодове, зеленчуци, цветя и риба, изградено е депо - складова база за съхранение на предлаганата продукция с прилежаща хладилна площ, зали за обработка, информационен център, няколко големи паркинга и подобекти, оборудвани с настилка, вода, ток и други необходими за работата им комуникации. Цялостният проект е дело на колектив с ръководител арх. Олег Николов.

Уникално в неговото строителство е покривната конструкция, напомняща за елементи от големите европейски стадиони, изработена от съвременни поликарбонатни материали. По този начин новият пазар се превръща в пример за мащабно европейско строителство.

Пазарът е един от най-важните инфраструктурни обекти и най-голямата инвестиция в града от 1989 г. насам. Той създава по-добри условия за реализация на продукцията, произвеждана от земеделските стопани от региона и съседните области. С реализирането на този проект изпълнихме едно от основните си задължения, отговорности и обещания пред кърджалийската общественост. Ръждясалите над 400 маси, покрити с одеала и скъсани черджета, придаващи ориенталски привкус на тази част на града, отстъпиха място на модерен и красив обект, който се превърна в истинска атракция за гостите на града и удобно място за пазаруване на местното население.

ОЩЕ СНИМКИ:

 

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.