Културно-историческо наследство

Природни забележителности

Пещери

Защитени територии

Религиозни храмове

Музеи и галерии

Архитектурни забележителности
 
   

Галерия за съвременно изкуство, в която Арт движение КРЪГ поддържа богат културен календар и културни програми за млади творци от 2002 г. насам. Освен презентации на автори от страната и чужбина, галерията показва произведения, създадени по време на пленерите в село Дъждовница и действа като част от „мрежа” заедно с Арт къщата в селото.

Галерията се интересува от най-добрите артистични практики, адресирани към млади аудитории в Европа и на Балканите днес, за да участва в съвременния творчески процес, включително и от гледна точка на местното развитие. През последните години политиката й е насочена към културни изследвания, свързани с градската и селската среда.

Представят се артефакти и визуални материали, създадени по наративи от местния фолклор, което разширява обхвата на партньорството между младите хора, професионалистите, държавните институции и местните общности. Много от дейностите в Артгалерията се изпълняват в партньорство с Община Кърджали.

Артгалерията представя своите артистични концепции и автори и зад граница – Холандия (2002), Македония (2005), Италия (2008 и 2010), Великобритания (2009), Испания (2010), Турция (2010 и 2011). Към галерията е създаден клас по визуални изкуства за деца, които също участват в календара от културни събития.

Създаден е фонд с творби на съвременни български и чуждестранни автори със 180 произведения, предимно дарени от творци – участници в артистичните събития в Дъждовница. Артгалерията действа и като младежки  културен център, като организира дебати, мултимедийни прожекции и литературни пърформанси.

Адрес: гр. Кърджали, бул. Тракия 3

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.