Културно-историческо наследство

Природни забележителности

Пещери

Защитени територии

Религиозни храмове

Музеи и галерии

Архитектурни забележителности
 
   

Общинска художествена галерия ”Станка Димитрова” е създадена през 1961 г. и е утвърден водещ културен институт в Южна България.

Художествената галерия е един от най-старите културни институти в Кърджали. Тя заема историческа сграда, строена в средата на ХХ век за турски конак. В началото на миналия век е използвана последователно за нуждите на армията, полицията и държавната администрация. Част от конструкцията съществува и до днес в автентичния си вид. Постоянната експозиция на галерията съхранява стотици живописни платна, скулптури и пластики на български и чужди класици и съвременници.

Това е третата по богатство в страната  художествена галерия. Колекцията включва над  5000 произведения на изобразителното изкуство от различни периоди на българската култура – живопис, графика, скулптура, икони, щампи, църковна утвар.

Три хиляди са живописните платна, обединяващи майстори на четката от Освобождението на България до днес.

Сред тях са Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков, Сирак Скитник, Кирил Цонев, Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов, Лика Янко, Петър Урумов, Иван Вукадинов, Илия Петров, Светлин Русев, Димитър Казаков, Генко Генков и др. 1800 са възрожденските щампи и графики, включващи ценни образци от Света гора и най-добрите майстори на съвременната графична техника.

Добре подбрана е колекцията от монументална скулптура и малка пластика.

В галерията се намира и крипта, в която са експонирани 200 уникални икони от Късното Средновековие до Възраждането в Родопите.

Адрес: гр. Кърджали, ул.”Републиканска” №39
Телефон: /0361/ 6-21-03
Работно време: 08.00ч. – 17.00ч.

 

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.