Културно-историческо наследство

Природни забележителности

Пещери

Защитени територии

Религиозни храмове

Музеи и галерии

Архитектурни забележителности
 
   

Съвсем близо до Кърджали се намира най-добре запазеният средновековен замък в Родопите. Крепостта Вишеград е разположена на висок връх, на десния бряг на река Арда, в местността Харман кая. Това е древна тракийска крепост от ІV – Ів.

Тя е охранявала разклонение на пътя от Адрианопол до филипопол към вътрешността на Родопите по долината на река Върбица.

В добре запа­зената цитадела вероятно е резидирал управителят на средновековната област Ахридос. Под стените й е преми­нал отрядът на кръстоносците, воден от маршал Жофруа Вилардуен, а на левия бряг на р. Арда, под крепостта Мнеакос (Моняк), се е намирал лагерът, в който е избран Анри - вторият император на Латинската империя.

В началото на 13 век Източните Родопи и районът около днешен Кърджали се превръщат в арена на военните действия с Латинската империя.

През лятото на 1206 година разгромените кръстоносци успяват да се мобилизират и започват поход срещу предвожданата от цар Калоян българска войска. Те се движат по долината на река Арда и достигат богата и красива долина, над която се издигат внушителни крепости.

Хронистът Жофроа дьо Вилардуен разказва, че тук рицарите се установили на лагер, а един отряд поел на запад към  Естенмарк – днешият Асеновград, в помощ на обсадения там Рение дьо Три.

От него те разбрали вестта за гибелта на император Балдуин. Върнали се обратно в долината на Арда и свикали съвета на бароните. Тук  бил избран новият владетел на Латинската империя – Анри.

През есента на 1207 година,  подмамен от слуховете да несметните богатства на областта Ахридос,  владетелят на Солун Бонифаций Монферадски  навлиза в планината. Местните жители устройват засада  и побеждават латинските рицари. Главата на Бонифаций е изпратена на Калоян.

 

 

© 2011, Municipality of Kardjali. All Right Reserved.